Digitale Sociale Kaart Gemeente Westerkwartier

September 2020 kwam Erwin van der Maesen de Sombreff van de Gemeente Westerkwartier met de vraag of wij konden helpen met het ontwerpen van een interactieve digitale sociale kaart.

Een digitale sociale kaart die door iedereen gebruikt kan worden.

Het probleem was dat de informatievoorziening van veel gemeentelijke websites moeilijk te begrijpen is voor een deel van de bewoners van een dergelijke gemeente. Analfabetisme, laaggeletterdheid, kleurenblindheid en dyslexie zijn allemaal factoren waar rekening mee gehouden moet worden om het voor iedereen in Nederland (en natuurlijk de wereld) begrijpelijk te houden.

Daarom heb ik samen met vier medestudenten, Nancy Oost, Dennis de Vries, Judith Walsweer en Lidewij Jansen, een interactief platform ontwikkeld.

Aan alles is gedacht in dit platform. Als u de website niet goed kunt gebruiken door kleurenblindheid is er een zwart/wit button. Als u hulp nodig heeft bij het navigeren door de website heen is daar hulp ‘Sarah’ die u hulpt met audio en visuele ondersteuning. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een voorleesfunctie en een dyslexie vriendelijk lettertype.

Dit project heeft mij laten inzien dat je niet altijd met de gemiddelde gebruiker te maken hebt. Het is goed om met, waar mogelijk, iedereen rekening te houden. Naar mijn mening is dat bij dit project goed gelukt.